Каталог
Контакти Гр. Поморие,
Телефон за поръчки и съвети:
+359 888 227044

officesevaspm@gmail.com
sevas_pm@abv.bg

Складова база:
с. Габерово (бившето ТКЗС)
ул. "Камчия №6"


Земеделски Производител Димитър Севастиянов осигурява качествени лози за разсад за винопроизводители, производители на десертни сортове грозде и за любители лозари.
Произвеждаме лозов посадъчен материал и подложкови резници с много високо качество.
За консултации какви сортове грозде са подходящи за вашия район, свържете се с нас.

Мавруд - ценен български винен сорт грозде

Маврудът е най- ценният местен червен винен сорт , късно зреещ . От него се получават висококачествени тъмночервени вина.

Лозите са със среден до силен растеж и добра родовитост. Гроздето е сравнително устойчиво на сиво гниене. Лозите са недостатъчно устойчиви на ниски зимни температури. Почвите трябва да са с добър воден режим и в по- топлите райони на Южна България. Подходящи пдложки за сорта са Кобер 5ББ и SO4. Добивите от декар са около 2000 кг.

Мавруд е изключително ценен български червен винен сорт лози. Вината, при отлежаване, придобиват неповторим хармоничен вкус. Средното тегло на грозда на Мавруд е 300 - 400 грама, което води до високи добиви от клон до 2 тона от декар.

Маврудът е късно зреещ сорт и гроздето му узрява добре в началото на октомври. Вирее добре при температурна сума през вегетационния период по-голяма от 40° и дълбоки наносни почви с добра влажност.

Разпространение: Асеновград, и по-слабо в Перущица, Пазарджик и Стара Загора, Чирпан. По южното българско Черноморие - района на Бургас и Поморие, сортът е известен като Качивела. Бесарабия го наричат Каушанский

Захарността на плода е около 17-22%, а киселинността - 6,5-10 г/л.


Мавруд