Каталог
Контакти Гр. Поморие,
Телефон за поръчки и съвети:
+359 888 227044

officesevaspm@gmail.com
sevas_pm@abv.bg

Складова база:
с. Габерово (бившето ТКЗС)
ул. "Камчия №6"


Земеделски Производител Димитър Севастиянов осигурява качествени лози за разсад за винопроизводители, производители на десертни сортове грозде и за любители лозари.
Произвеждаме лозов посадъчен материал и подложкови резници с много високо качество.
За консултации какви сортове грозде са подходящи за вашия район, свържете се с нас.

Совиньон блан

Узрява в средата на септември. Гроздовете са средни по размер със зеленикаво-жълти зърна. Не е устойчив на брашнеста мана и сиво гниене, но е устойчив на плесен. От него се произвеждат висококачествени вина, които се купажират добре с Алиготе и Ризлинг.

(Traminer x неизвестен сорт)
Синоними: Blanc Fumé, Bordeaux Bianco, Genetin, Gros Sauvignon, Sauvignon Blanc, Small Sauternes, Muscat Sylvaner, Pellegrina, Petit Sauvignon.
Совиньон блан (бял совиньон, совиньон блан) е френски сорт, разпространен във Франция, Австрия, Румъния, България, Унгария, САЩ, Аржентина, Австралия. Технически сорт грозде, принадлежи към еколого-географската група западноевропейски сортове.
Короната на млада издънка е зеленикаво-бяла, гъсто опушена, с розови ръбовидни листа, покрити с бяла паяжина. Едногодишният узрял издънка е червеникавокафяв. Гроздът е малък и среден (10-13 см дълъг, 6-10 см широк), цилиндричен, понякога с лоб, много плътен. Стъблото на грозда е късо. Средното тегло е 75-120 г. Зрънцето е малко и средно (15-17 мм дълго, 14-16 мм широко), кръгло и леко овално, често деформирано, зеленикаво-бяло, на слънце придобива жълтеникаво -розов тен. Кожата е твърда, покрита със сини сливи и тъмнокафяви петна. Пулпът е сочен, хармоничен вкус, със специфичен аромат и аромат на нощница. Средното тегло на 100 плодове е 130 г. Има 2-3 семена на зрънце.

Вегетационният период.

От началото на отварянето на пъпките до узряването на гроздови плодове минават 130-135 дни при сума от активни температури 2700 ° C. Разнообразие от средно узряване. Храстите са средни по размер. Узряването на леторастите е добро.
Производителност. Совиньонът има нисък до среден добив. Плодови издънки 37-80%, броят на клъстерите на развита издънка 0,6, на плодоносна 1-1,2. Издънките, които са се развили от заместващи и спящи пъпки, са стерилни.

Стабилност.

Сортът бял совиньон е засегнат от брашнеста мана и сива плесен, относително устойчива на плесен. На тежки, влажни почви се появява склонност към изхвърляне на цветя.
Характеристики на селскостопанската технология. Насажденията от сорта грозде бял совиньон се поставят най-добре върху натрошен камък и хумусно-карбонатни почви, на топли склонове. Образуването на храстите е ветрило или кордон върху стъбло с височина 70-120 см. При резитбата се оставят 5-8 очи на стрелката.
Технологични характеристики.

Съставът на гроздата,%: сок - 77.8, хребети - 4, кожа, плътни части от целулоза и семена - 18.2. Сортът принадлежи към групата на висококачествените технически сортове. Съдържанието на захар в плодовете при прибиране на реколтата достига 18,6-23,1 g / 100 ml, киселинност 6,4-11,1 g / l. Често се използва като подобряващ сорт в смеси с Aligote, Riesling и други, придавайки финост, пълнота на вкуса, стабилност на аромата на винени материали, сок, трапезно вино и материали за шампанско се приготвят от грозде. Белият совиньон може да се консумира пресен. Произвежда вино с ярък аромат, изключително свежо, с най -добро качество в млада възраст. Родина - Лоара, по -специално Sancerre и Pouilly -Fume и околностите им. При горещ климат може да загуби характерния си аромат и киселинност, поради което виното е твърде тежко в повечето части на Калифорния и Австралия. Този сорт се представи много добре в Нова Зеландия, особено в Марлборо, както и в по -хладните райони на Южна Африка, където понякога се смесва с Шардоне. В Бордо традиционно се смесва със Semillon, за да се получат както сухи (често отлежаващи в дъбови бъчви в стила, известен в Новия свят като дим-блан), така и сладки вина.
Совиньон блан