Каталог
Контакти Гр. Поморие,
Телефон за поръчки и съвети:
+359 888 227044

officesevaspm@gmail.com
sevas_pm@abv.bg

Складова база:
с. Габерово (бившето ТКЗС)
ул. "Камчия №6"

Земеделски Производител Димитър Севастиянов осигурява качествени лози за разсад за винопроизводители, производители на десертни грозда и любители лозари.

Произвеждаме лозов посадъчен материал и подложкови резници с много високо качество.

Широка мелнишка лоза

Широка мелишка лоза (или Широка мелишка лоза) е автохтонен български червен технически сорт грозде. Разпространен в Петрички, Сандански и Гоце-Делчевски региони. Според малко вероятна хипотеза, този сорт се предполага, че е въведен от Азия още през 2000 г. пр. Хр. и е бил използван от траките за производство на вино. Произходът е неизвестен.
Периодът на зреене е късен или много късен.
Цветето е двуполово.
Листът е голям, поради което такова име е дадено на сорта (Широка мелишка лоза в превод означава „грозде с широки листа от Мелник), петлопастно, с малки странични прорези, почти плътно, петоъгълно. Черешковият прорез най -често е затворен. От долната страна на лист със средна плътност или гъсто опушен.
Групата е средна, конична, понякога с крило, със средна плътност или плътна.
Зърното е средно, с тегло 2-2,4 g, леко овално (17 x 15 mm), тъмно синьо, покрито с дебел восъчен цвят. Кожицата е плътна, пулпът е сочен, вкусът е хармоничен.
Сортът може да се отглежда в никакви варовити почви. Сходството с подложките е добро.
Добивът е висок. Храсти с голяма сила.
Сортът не е устойчив на замръзване, относително устойчив на сиво гниене, суша.
Различава се в доброто натрупване на захар.
Начин на употреба: Червените вина се произвеждат от сорта, характеризиращ се с висок алкохолизъм, пълнота, стягащост, интензивно оцветени и с остатъчна захар. С узряването качеството на виното се подобрява.
Сортът се използва и за приготвяне на ликьорни вина.
Широка мелнишка лоза