Каталог
Контакти Гр. Поморие,
Телефон за поръчки и съвети:
+359 888 227044

officesevaspm@gmail.com
sevas_pm@abv.bg

Складова база:
с. Габерово (бившето ТКЗС)
ул. "Камчия №6"


Земеделски Производител Димитър Севастиянов осигурява качествени лози за разсад за винопроизводители, производители на десертни сортове грозде и за любители лозари.
Произвеждаме лозов посадъчен материал и подложкови резници с много високо качество.
За консултации какви сортове грозде са подходящи за вашия район, свържете се с нас.

Гъмза

Гъмза е стар местен сорт, отглеждан от незапомнени времена в Северна България.

Сортът ГЪМЗА е сравнително късно зреещ сорт. Гроздето му узрява към края на Септември до началото на Октомври.

Лозите на Гъмза са средно растящи с добра родовитост. Плодонасят много добре и при къса чепова резитба , Кр 1,02 до 1,58.

При благоприятна есен добивите са в границите от 800 до 1800кг/дка в зависимост от формировката, резитбата и натоварването на лозите. Най-подходящи формировки за сорта Гъмза са чашовидната и средностъблен двустранен кордон с чепова резитба.

Недостатък на сорта е, че поради тънката и крехка кожица  в дъждовна есен зърната масово се напукват и гният. За да се избегне гниенето на гроздето е необходимо лозя от сорта Гъмза да се създават само на проветриви и хълмисти терени в Северна България. Не е устойчив на ниски зимни на ниски зимни температури, но има добра възстановителна способност.
Има добър афинитет с разпространените у нас подложки, но най-добре плододават лозите присадени върху 41Б.

Получават се качествени червени вина. Характеризират се с яркочервен рубинов цвят, нежен плодов аромат и типичен смолист вкус.

При сорта Гъмза се срещат няколко малоценни изресливи вариации каквато е и т.н. „Зелена Гъмза”, в гроздовете на която остават дребни зелени зърна, силно влошаващи качеството на виното. Трябва да се внимава да не се допуска размножаването на тези малоценни форми.


Гъмза